7 Mayıs 2014 Çarşamba

Şeker Hamurundan Ayakkabılı Pasta

   
Yapabilir miyim, yapamaz mıyım derken denemeye karar verdim. İyi ki de denemişim; herkes çok beğendi. Önce ayakkabı kalıbını çıkarmakla işe başladım. Şeker hamurlarını merdane yardımıyla açıp kalıba göre kesmekle işe başladım. Daha sonra kalıptakileri sırasıyle birkeştirdim ve ayakkabılar hazır!,,,,,,,




Pandispanya için Malzemeler (24 cm'lik kalıp için)
  • 4 Adet Yumurta (mutlaka ama mutlaka oda sıcaklığında!!!!)
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilin,
Yapılışı
  1. Yumurtaları buzdolabından çıkarınca hemen sarısı ile beyazını ayırın. Daha sonradan ayırmak zor oluyor. O şekilde oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
  2. Yumurtanın akını bir tutam tuz ile iyice köpürene kadar çırpın. Şekerin yarısınıda ilave edip kar gibi bembeyaz olup kaseden akmayacak kıvama gelen kadar çırpın. 
  3. Ayrı bir kasede,  yumurtanın sarılarını rengi dönene kadar çırpın. Sonra şekerin yarısını, vanilini ve kaynar suyu ilave edin. Kaynar su şekerin erimesini sağlayacak. İyice rengi dönene kadar çırpın.
  4. Yoğurt ve sıvı yağı da yumurta sarılarına ilave edip çırpın.
  5. Kakao, un ve kabartma tozunu beraber en az iki kere eleyip yumurtanın sarılarına ilave edip. Un karışana kadar çırpın. Tahmini 30 sn bile yeterli olur.
  6. En son yumurtanın akını sarılarına tahta kaşık veya silikon spatula yardımı ile, aklarının havası sönmeden yavaş yavaş karıştırın. Bu aşamada hassasiyet çok önemli aksi halde pandispanyanız güzel kabarmaz. Sürekli alttan yukarı doğru hareketlerle iki karışımı birbirine yedirin.
  7. 24 cm'lik kelepçeli kalıp kullanıyorsanız alt tabanına yağlı kağıt serin. Kalıbın kenarlarını kesinlikle yağlamayın. Yağ olmayınca pandispanya kalıbın yanlarına tutunarak yükselir. Yağladığınız takdirde bu yükselme olmaz. Çember kullanacaksanız bu sefer bir tepsiye oturtmadan önce tepsiye yağlı kağıt serin. Çemberin alttabanına akmaması için bu yağlı kağıdı yapıştırın. Yine çemberin yanlarını yağlamayın.
  8. 180 derecede muhakkak önceden ısıtılmış fırında turbo olmadan 45-50 dakika pişirin. İlk 40 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın. Kürdan testinden başarıyla çıktıktan sonra keki fırından çıkarın. 10 dakika soğuduktan sonra kenarlarından bıçakla geçerek kalıptan ayırın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir gece kapalı bir kapta oda ısısında dinlendirin.




5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Muffin kaplarında kek yapmak istiyorum onerebileceginiz denenmiş tarifler var mı ? Üzerinde glazur kullanmak istiyorum ama kararsızım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de muffin kabinin direk içine kek malzemesi ni döküp pişirmek mı daha iyi yoksa tepsisinde pişirip kaplara yerleştirmek mı daha iyi

      Sil
    2. :) Sıradan bir kek tarifini kullanarak yapabilirsiniz. Ben Bulut kapkek sevdiğinden 12li muffen kalıplarına kağıt kalıplar yerleştirerek sade kek tarifi ile yapıyorum.

      Sil
    3. muffin kağıtlarının sert olanlarını muffen kalıbı olmadan tepsiye sıralayarak da kullanabilirsiniz. ancak yumuşak muffen kağıtları için muffin kalıbı şart.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...